IT-juht eri rollides

Selle nädala blogipostituses kirjeldan kahte tuntud IT-juhti ning määran nende juhtimisstiili enda arvamuse ja loetud materjalide põhjal. Juhtimisstiilid on jaotatud järgnevalt: juht, teavitaja/suhtleja, treener/juhendaja, mentor/õpetaja, arengumootor ning ülemus.


Elon Musk




Esimesena võtan vaatluse alla Elon Muski. Ta on mees, kes jõuab ja teeb palju. Ta ei juhi mitte ainult ühte firmat, vaid mitut. Tema juhtimise all on SpaceX ning Tesla ja lisaks on ta SolarCity esimees ja OpenAI kaasesimees. Juba oma kahekümnendates eluaastates sai ta multimiljonäriks, kui müüs maha oma start-up firma Zip2. Kui rääkida tema juhtimisstiilist, siis oli mul keeruline valida ühte ainsat. Ta sobiks esindama mitut juhtimisstiili ja mina liigitaksin ta eelkõige juhiks (leader). Elon Musk on väga innovaatiline ja ta on endale ning oma firmale seadnud väga kõrged eesmärgid. Ta teeb väga palju tööd oma unistuste nimel ning inspireerib oma alluvaid temaga üheskoos neid täide viima.  Ja täpselt sellepärast on ta ka kohe kindlasti suurepärane juht oma firmades. Tal on kindel missioon, mida ta tahab täide viia ja selge pilt sellest, kuhu ta tahab jõuda. SpaceX endine HR Dolly Singh ongi öelnud, et Elonit teeb Eloniks tema võime inimesed panna uskuma tema visiooni. Inimeste veenmine pole aga tegelikult väga raske, kui eesmärgiks on parema tuleviku ehitamine ja tööstuste parendamine.

Steve Jobs



Steve Jobs oli Apple üks asutajatest ja kauaaegne tegevjuht. Ka tema kohta lugedes seostusid mitmed juhtimisstiilid, aga annaksin talle eelkõige arengumootori juhtimisstiili. Arengumootoriks kutsutakse sellist juhti, kes edendab, pooldab ja toetab uusi ideid ning täpselt seda eeldab Steve oma alluvatelt. Ta on öelnud ühe kuulsa tsitaadi, mis ütles, et kogu kokku 10 inimest ühte ruumi. Üks või kaks on loomingulised, kaks on head probleemide lahendamises ja ülejäänud on kriitikud. Kriitikuid peaks loovatest eemal hoidma. Sellega tagas ta loomingulistele loova õhkkonna. Uue projektiga kaasneski vastavalt eelnevale inimeste jagamine tiimidesse ning iga tiim töötas eraldi oma tööülesannete kallal. See kõik selleks, et iga tiim saaks töötada võimalikult heas õhkkonnas sarnaselt mõtlevate ja ametiga inimestega ja selle kaudu anda parimaid töötulemusi. Kui Steve 1997. aastal valiti Apples CEOks, siis firma tootis üle 300 erineva toote, kuid Steve lõikas selle numbri 10 peale. Jobs nägi ette, et nii paljude toodete tootmine ei ole hea mõte ning parem on fokusseerida vähematele toodetele, kuid need muuta võimalikult heaks. Ta motiveeris inimesi oma ümber mõtlema erinevalt ja innovatiivselt. Steve mõtles kastist välja ja tänu sellele tuli Apple tema juhendamise all välja innovaatlike toodetega nagu Ipod, Ipad, Iphone, mida me kõik teame ja kasutame siiani.


Kasutatud allikad:
https://www.dw.com/en/who-is-elon-musk-and-what-made-him-big/a-53591199
https://searchcio.techtarget.com/definition/change-agent
https://www.one37pm.com/grind/entrepreneurs/elon-musk-leadership-style
https://www.britannica.com/biography/Steve-Jobs/Saving-Apple
https://ideadrop.co/steve-jobs-leadership-style-what-we-can-learn/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarkvara arendus- ja ärimudel

Kasutatavus veebis

Tugilahendus - Braille SmartWatch