Tugilahendus - Braille SmartWatch

 


Dot nutikell on võimas ja tõeliselt innovaatiline vahend pimedatele ja vaegnägijatele. Selle geniaalse idee peale tuli Eric Ju Yoon Kim, kui ta õppis Washingtoni ülikoolis ja nägi pimedat naist tohutult suurt Braille'i raamatut lugemas. See hetk ja temaga rääkimine inspireeris teda ja ta hakkas selle teema peale rohkem mõtlema ja arutama. Braille'i raamatud on suured ja seetõttu väga kallid ning vähem kui 1% raamatutest on tõlgitud Braille'i keelde. Olemasolevad Braille'i seadmed olid tol ajal suured ja kallid ja väga suur hulk inimesi loobusid selle tõttu Braille'i keele õppimisest. 2014. aastal moodustas Eric tiimi ja hakati välja töötama esimest Braille'i keelset nutikella. Loodud start-up on olnud väga edukas ja mitmete auhindadega pärjatud.

Valmis saadi nutika kellaga, millelt nägemispuudega inimesed saavad iseseisvalt ilma kõrvalise abita kellaaega ja kuupäeva kontrollida. See võimaldab telefoni saabunud teavitusi lugeda ning kui keegi helistab, siis kõned suunatakse nutitelefoni, kus kasutaja saab kontrollida, kes helistab ja otsustada, kas kõne vastu võtta või kõnest keelduda. Ainuke asi on see, et kui soovitakse kõne vastu võtta, siis peab telefoni ikkagi üles otsima rääkimise jaoks. Kella saab kasutada äratuskellana, stopperi ja taimerina. Et seda üldse kasutada, siis peab telefoni alla laadima Dot Watch äpi iTunesist või Google Playst, seejärel tuleb teha endale seal konto ja kuna nutikell töötab Bluetooth ühendusega, siis tuleb ka see sisse lülitada ning siis on võimalik juba kella kasutada.

Iga nutikella saadetud tekstisõnum tõlgitakse Braille'i keelde. Inimene saab saabunud sõnumit lugeda tunnetades esiküljel olevat Braille'i kuvarit, millel on neli punktkirja lahtrit, mis tõusevad ja langevad, edastades niimoodi Braille'i keeles sõnumit. Sõnumit saab scrollida kuvaril oleva kahe sensoriga. Olemas on ka ka auto-scroller, mille kiirust saab inimene äpis ise reguleerida. Kella külje peal on lisaks kolm kontrollinuppu: "Select", Dot Crown" ja "Home". Hinda hoitakse madalana (300 eurot), et võimalikult paljud vaegnägijad saaksid tunda ja olla rohkem iseseisvamad. Kim ütleb, et kui nad hoiavad hinna all, siis rohkematel inimestel on võimalik seda osta ja seekaudu saada parema hariduse ja töökoha. Pimedad ja vaegnägijad ei pea enam kasutama Sirit vms, vaid saavad vaikuses mugavalt toimetada.

“We just focus on creating the world that we want to see. It’s not a business approach” - Eric Ju Yoon Kim


     

Kasutatud materjal:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarkvara arendus- ja ärimudel

Kasutatavus veebis