IT professionaal Eestis 2020. aastal


Seekord kirjutan lühikese kokkuvõtliku iseloomustuse Eesti IT professionaalist. Minu arvates ei ole Eesti ja mõne muu riigi IT profil väga suurt vahet, kui üldse. Seega kirjeldan üleüldiselt IT-professionaali praegusel ajal. Millised on tema eeldused, omadused ja oskused läbi minu silmade 2020. aastal?

Eeldused

Alustan kõigepealt eelduste kirjeldamisest. Et kutsuda kedagi oma ala professionaaliks, siis minu arvates, peaks sellisel inimesel olema väga sügavad ja põhjalikud erialased teadmised oma valdkonnast, ta peaks olema selles pädev ning tal peaks olema arusaam IT valdkonnast tervikuna. Kõik see on saavutatav suure töö, vaeva ning ajaga. Professionaaliks ei saada üleöö. Samuti leian ma, et  professionaal on selline, kes ei tee ainult seda, mis on vaja ära teha, vaid ta astub sammu edasi ja uurib ja teeb rohkem kui vaja on. Tal peab olema oskus ja tahe pidevalt töötada enda kallal, et täiustada, täiendada ja arendada ennast. Niimoodi pidevalt vaeva nähes, saavutatakse professionaali tase. Selle kõige eelduseks on aga eelkõige armastus, tõsine huvi ja kirg enda valdkonna vastu. Professionaal võiks mõelda oma tööst kui hobist.

Omadused

Kui rääkida professionaali omadustest, siis leian, et välja võiks tuua kohanemisvõime. Tänapäeval on maailm pidevas muutumises. Mis kehtis eile, ei pruugi kehtida täna. Seega, IT-profil peaks olema omadus muutusi hästi vastu võtta ja ta peaks olema uuendusmeelne. Minu arust inimene, kes on saavutanud professionaalsuse taseme, on selline, kes üritab alati välja mõelda uudseid lahendusi ja nokitseb pidevalt nende kallal. Ta peaks olema kindlasti iseseisev, vastutusvõimeline, julge. Professionaalil peaks olema loominguline pool väga hea ehk ta oskab mõelda "out of the box". Arvan, et professionaaliks saab inimene, kes julgeb öelda rohkem "jah" kui "ei" ning kes pingutab alati nii palju, et töö saab tehtud ning seda ka õigeks ajaks ehk ta oskab oma aega planeerida efektiivselt. Ta näeb alati rohkm vaeva kui teised ning ta peaks olema sellise mõtlemisega, et ta tahab kõigest kõike teada ja sügavuti.

Oskused

Nüüd liigume oskuste juurde. Tänapäeval peab olema oskus erinevate inimestega koostööd teha. Vaadates erinevaid töökuulutusi, siis nõutakse head suhtlemis- ja kommunikatsioonioskust ning meeskonnatööoskust. Inglise keele oskus peaks igal ITga tegeleval inimesel selge olema, sest erinevad programmid on inglisekeelsed ja paljud firmad ka Eestis kasutavad ametliku keelena inglise keelt. Professionaal peaks olema väga hea analüüsivõimega, algoritmilise mõtlemisega ning selle tulemusena peaks ta olema võimeline kirjutama võimalikult puhast ja optimaalset koodi. Üleüldse peaks ta olema andmetega sina-peal ning ta peaks tehnoloogiat oskama kasutada eesmärgipäraselt ning sihipäraselt. 

Kasutatud allikad

https://i.itworldcanada.com/wp-content/uploads/2013/11/quesmirrorITb.jpg

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarkvara arendus- ja ärimudel

Kasutatavus veebis

Tugilahendus - Braille SmartWatch