Nähtused interneti ajaloost

Talkomatic


Kõige esimene avalikkusele mõeldud internetipõhine jututuba, Talkomatic, loodi 1973. aasta sügisel kahe Illinois ülikooli tudengi ja Plato programmeerija, Doug Browni ja David Woolley, poolt. Talkomatic oli arvutiprogramm, mis oli kirjutatud Plato-süsteemis ja oli mõeldud Illinois ülikooli tudengitele. 
Programm võimaldas kasutajatel rääkida grupis, kuid ühel jutukanalil (kanaleid oli kokku 6) oli võimalik ainult viiel aktiivsel kasutajal rääkida. Teised kasutajad ei saanud kirjutada, kuid võisid pealt vaadata. Teine faktor, mis piiras kasutajate arvu, oli ekraani suurus. Kui oli väike ekraan, siis mahtus ka vähem kasutajaid kanalile. Mis tegi aga asja huvitavaks ja muutis vestluse kogemuse rohkem elavamaks ja vahetuks, oli see, et kasutajate ekraanidele tekkisid sõnumid täht-tähe haaval, nagu kasutaja neid sisestas. Ei pidanud ootama, kuni kasutaja kirjutab oma teksti valmis ja saadab selle välja. Iga kasutaja jaoks oli väike aken mõeldud ning kõik kasutajad olid ekraani peale horisontaalselt ära jaotatud, mis võimaldas kõikidel kirjutada korraga ilma, et suur segadus tekiks. Tühjad kanalid olid avatud kõikidele kasutajatele, kuid igal aktiivsel kasutajal oli võimalik kanal privaatseks muuta. mis võimaldas ära hoida vestluse pealtvaatamise teiste kasutajate poolt. Kanali kasutajad said siis otsustada, keda sisse lasta.
Talkomatic oli väga populaarne Plato kasutajate seas kuni 1980ndate aastateni. Talkomaticu üks puudustest oli see, et ei olnud võimalik valida kindlat inimest, kellega suhelda, vaid kogu suhtlus oli spontaanne ja juhuslike inimestega. See ei olnud ametlikult ka Plato tarkvara osa. Need asjaolud inspireerisid Plato töötajaid looma parema programmi, mis võimaldas kasutajal valida oma vestluspartneri. Seda hakati kutsuma "term talk" vestluseks.
Talkomatic endises vormis on tänaseks juba ammu kadunud. See on asendatud veebipõhise versiooniga Browni ja Woolley poolt 2014. aastal, sest inimesed ei vaevuks ilmselt Talcomatikut kasutama, kui nad peaksid spetsiaalse tarkvara selle jaoks alla laadima. Samal aastal tuli endine Plato kogukonna liige Ray Ozzie välja ka Talko appiga, mille nimi tuleneb Talcomaticu nimest (Talcomaticut kutsuti Plato kasutajate seas sageli Talkoks).

GIF



GIF ehk Graphics Interchange Format on pildifailiformaat, mis töötati välja 1987. aastal Compuserve programmeerimistiimi poolt, mida juhtis Steve Wilhite. GIF salvestab pildiandmeid indekseeritud värvidega. 256 värvi on kodeeritud tabelisse ning igale numbrile vastab oma kindel värv. 
Wilhite üritas omal ajal leida viisi, kuidas saaks jagada värvilist pildifaili arvutite vahel nii, et see arvutis liiga palju mahtu ei võtaks. See õnnestus tal võttes kasutusele LZW (Lempel Ziv Welch) kompressiooni ehk pakkimise meetodi. LZW on kadudeta kokkusurumist võimaldav algoritm, mis võimaldab vähendada faili suurust ilma pildikvaliteeti rikkumata. See võimaldas seejuures pilte alla laadida lühikese ajaga. Võrreldes GIF-vormingut varasema RLE-vorminguga, mis võimaldas luua vaid must-valgeid pilte, oli see märkimisväärne edasisamm. GIF võeti soojalt vastu ja see muutus kiiresti ülemaailmselt populaarseks.
Esimene formaat kandis nime "GIF 87a" ning  kaks aasta hiljem tuldi välja uuenenud versiooni "GIF 89a". Peale seda pole uute versioonidega enam välja tuldud. Viimasele versioonile lisati juurde läbipaistvate piirkondade ja interlace (see on meetod, mis kuvab pildi alguses uduselt ning aegamööda pilt selgineb) võimalus.
GIF ei ole isegi peale 33 aastat kuhugi kadunud. See on veebis ja erinevates veebidokumentides laialdaselt kasutusel. Seda eelistatakse kasutada tekstides, bännerites, logodes jne. Seega tänasele netikasutajale on see kindlasti tuttav.



Kasutatud allikad:
https://www.computerworld.com/article/2526581/timeline--the-evolution-of-online-communities.html
http://www.thinkofit.com/plato/dwplato.htm#talko
https://www.lonje.com/2017/08/08/talkomatic-the-first-chat-in-computer-history/
https://www.popularmechanics.com/technology/a21457/the-gif-is-dead-long-live-the-gif/
https://techterms.com/definition/gif

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarkvara arendus- ja ärimudel

Kasutatavus veebis

Tugilahendus - Braille SmartWatch