Copyleft mõju litsentsivalikul

 




Tarkvarale on võimalik panna peale erinevaid litsentse. Tarkvara litsentsid võib jagada kaheks: omandvaraks ja avavaraks. Eristavaks faktoriks nende kahe vahel on see, kui palju vabadust kasutajale antakse. Autor saab valida ja otsustada, missugust litsentsi valida olenevalt tema eesmärkidest ja huvidest. Avavara litsentsid ehk vabad litsentsid sisaldavad endas edasikandumisklauslilt nimega copyleft. Copyleft võimaldab kasutajal lähtekoodi kasutada, kopeerida, muuta ja levitada, kuid seda nõudega, mis ütleb, et tuletatud kood peab olema vabalt kasutatav nagu on seda lähtekood.
Vabad litsentsid on võimalik copylefti tugevuse alusel ära jagada nelja kategooriasse:

Väga tugev Copyleft
Väga tugeva Copylefti puhul peavad absoluutselt kõik juurde lisatud komponendid olema avaldatud, isegi need, mis on levitatud võrgu kaudu. Selle litsentsi esindajana võib välja tuua GNU AGPL, mis on GNU GPLi täiendus. Isegi siis, kui kasutaja kasutab tarkvara läbi veebibrauseri, peab lähtekood olema avalikustatud. 


Tugev Copyleft
Tugev Copyleft nõuab nii lähtekoodi kui ka juurde lisatud koodide avaldamist esialgse litsentsi all. Algsest või muudetud vabast tarkvarast sõltumatuid programme ei pea levitama sama litsentsi all. GNU GPL kasutab sellist litsentsi. Ükskõik mis tarkvara, mis on kirjutatud kasutades GPLi mingit komponenti, peab olema avaldatud vabavara litsentsi all. Iga tarkvara, mis kasutab GPLi mingit komponenti, peab olema avaldatud koos selle lähtekoodi ja õigustega koodi muuta ja jagada.

Nõrk Copyleft
Nõrk Copyleft kohustab kasutajal lähtekoodi avaldamist sama litsentsi all, kuid lubatud on lähtekoodi linkida koode, mis on mingi teise litsentsi all. Seda võimaldab teha Mozilla Public License.

Puuduv Copyleft
Copyleftita litsents ei nõua kasutajalt tuletatud või modifitseeritud koodi lähtekoodi avaldamist ehk annab kasutajale vabad käed oma litsentsi valimisel. Ei pea tingimata valima sama vabavaralise litsentsi, vaid võib ka valida ärivaralise litsentsi. Apache on üks sellistest tarkvara litsentsidest, mis võimaldab teha eelnevalt mainitud, kuigi see ei kehti tarkvara nendele osadele, mida kasutaja ei ole muutnud oma koodis. Need osad peavad olema avaldatud Apache litsentsiga.


Kasutatud allikad:
https://www.britannica.com/topic/copyleft
https://www.gnu.org/licenses/copyleft.html
https://resources.whitesourcesoftware.com/blog-whitesource/top-10-apache-license-questions-answered
https://www.shlomifish.org/philosophy/computers/open-source/foss-licences-wars/foss-licences-wars/types-of-licences.xhtml

Kommentaarid

  1. Title - UX designers in San Francisco
    As a UI/UX design agency, our approach promotes collaboration among team members, using tools and techniques that have a proven track record of successfully developing products from the conception stage to product launch.
    As a full-service UX design agency, we work closely with our clients to define, design, and develop transformative user experiences across all platforms and brand touchpoints.
    Our UI/UX design and development services focus on creating interfaces that make every digital interaction a pleasant user experience.
    ur designers will add value to your digital needs. We have the best UX designers in San Francisco and Toronto for a reason. We formulate strategies and build your pleasing website; we know the importance of design. We have decades of experience in this field, we work with your team and then fully understand your brand information to provide UX design.
    • Usability testing
    • User experience strategy roadmap
    • Interactive prototype
    • Depth interviews
    • Journey map
    ux design agency san francisco ,

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarkvara arendus- ja ärimudel

Kasutatavus veebis

Tugilahendus - Braille SmartWatch