Kasutatavus veebis



"The king of usability" - niimoodi on Internet Magazine kutsunud Jakob Nielseni, kes on sõnastanud viis kasutatavuse komponenti, mille abil ma kirjeldan ühte positiivset ja negatiivset näidet kasutatavusest veebis. Üleval olevalt pildilt on näha need viis komponenti, milleks on õpitavus, tõhusus, meeldejäävus, veakindlus ning rahulolu.

Positiivne näide - Smart-ID

SK ID Solutionsi loodud autentimisvahend Smart-ID on digitaalne isikutuvastusvahend, mis lihtsustab e-keskkondadesse sisselogimist ja digiallkirjade andmist. Registreerimise protsess on lihtne ja käib kiiresti. Ka edaspidine kasutamine on äärmiselt mugav ning kasutajasõbralik ja isiklikult eelistan seda teistele digitaalsetele isikutunnistustele. Et seda oleks võimalik kasutada, tuleb nutitelefonis alla laadida selle rakendus ning konto registreerida ID-kaardi või Mobiil-ID abil. Registreerimise protsessi käigus luuakse endale PIN1 kood, mis annab ligipääsu e-teenustele, ja PIN2 kood, mida on vaja digiallkirjastamiseks ja pangaülekannete kinnitamiseks. Neid kahte koodi tulebki edaspidi meeles pidada, et Smart-ID-d kasutada. 
Ühesõnaga, Smart-ID on esmakordsel kasutamisel kiiresti selgeks õpitav, edaspidi väga tõhus kasutada ning protsess on meeldejääv. Kui juhtub see, et oled sisestanud PIN-koodi kolm korda järjest valesti, siis konto suletakse kolmeks tunniks, 6 valekatse eest lukustatakse konto 24ks tunniks ja 9 valekatse eest lukustatakse konto igaveseks ning siis on ainuke võimalus olemasolev konto kustutada ja uus registreerida, et Smart-ID-d jälle kasutada.

Negatiivne näide - Arngren

Ausalt öeldes oli mul raske leida negatiivset näidet. Päris pikka aega mõtlesin, millest kirjutada, sest endal ei tulnud meelde negatiivseid kogemusi, kuid googeldades sattusin sellise lehekülje peale nagu Arngren ning otsustasin sellest kirjutada. Tegemist on Norra firma koduleheküljega, mis tegeleb igasuguste asjade müügiga. Kui lehele esimest korda klikkida, võib tekkida tahtmine kohe see lehekülg kinni panna. See lihtsalt on nii halvasti disainitud, mingit struktuuri pole ja ma ei viitsiks seal isegi oma aega kulutada. On ka paremaid lehekülgi, kust endale asju tellida. Seal on tegemist täieliku kaosega. Otsingu riba eksisteerib mitmes kohas ja kogu see lehekülg tekitab palju küsimusi. Peamise funktsiooni selgeks õppimine uuel kasutajal võib võtta küll liiga palju aega, kui see tegelt võtma peaks. Tõhusust ja meeldejäävust hindaksin nulliga. 

Kasutatud materjal:




Kommentaarid

  1.  Microsoft Power BI in USA, Microsoft Power bi tool, Microsoft Power BI solution in USA, Microsoft Power Bi Solution in Texas VokseDigital provides Microsoft Power Bi Services in usa to Boost User Productivity with Visualizations, reports, dashboards & Relevant KPI’s. - Webinars Available, Demo Available, Sample Power BI Dashboard - Microsoft Power Bi Services in Texas  -
    https://www.voksedigital.com/microsoft-powerbi-services-usa/

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarkvara arendus- ja ärimudel

Tugilahendus - Braille SmartWatch